Mand der løber i solskin.
© iStock

Derfor gør solen dig langsommere

Et studie viser hvor meget du i virkeligheden bliver påvirket af solens varme stråler, når du træner. Se her, hvad du selv kan gøre for ikke at blive forhindret i at træne i sommervarmen.

19. juli 2020 af Hans Westhausen Gottlieb

Gør solstrålerne mig langsom?

Er det sandt, at intensiteten af solens stråler påvirker præstationsevnen i sommervarmen – også selvom temperaturen er den samme?

SVAR: Ja, det tyder nyere forskning i hvert fald på. I et japansk-britisk forsøg undersøgte forskerne, hvor meget langdistanceatleters præstation blev påvirket af netop solens stråler. I forsøget skulle en gruppe forsøgspersoner gennemføre fire maksimaltests på kondicykel.

Temperaturen var i alle fire tests 30 grader og luftfugtigheden 50 pct., men forskerne justerede den kunstige solstråling fra 0 watt til 800 watt. Jo højere stråling forsøgspersonerne blev ud sat for, desto kortere tid kunne de klare i sadlen. Faktisk blev præstationsevnen halveret i den kraftigste lysbestråling. Forsøget viser, at det ikke er nok at tjekke termometer og luftfugtighed, når du skal træne i sommerheden. Skydækket har også stor betydning.

Så meget daler præstationen 

I det japanske studie skulle forsøgspersonerne cykle til udmattelse i et laboratorium, hvor temperaturen var 30 grader og luftfugtigheden 50 pct. De kørte fire tests under lamper, der gav forskellig kunstig solstråling. 

I gennemsnit måtte forsøgspersonerne give op efter henholdsvis: 

  • 0 watt/m2 (nat): 46 min. 
  • 250 watt/m2 (tykt sommerskydække): 43 min. 
  • 500 watt/m2 (tyndt sommerskydække): 30 min. 
  • 800 watt/m2 (klar himmel med middagssol): 23 min.

Det kan du selv gøre:

  1. Træn i hvidt tøj, som reflekterer solens stråler. 
  2. Træn så vidt muligt, når solen er så langt fra zenit som muligt – dvs. om morgenen eller fra sent på eftermiddagen og frem. 
  3. Træn i skygge, hvis det kan lade sig gøre – løb fx i skoven, hvor træerne giver skygge.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: