Kondital - beregn dit kondital
Kondital

Beregn dit kondital for at finde ud af, hvor god form du er i.

Beregn dit kondital

Er du i god form? Mål dit kondital og find ud af det. Her kan du læse vores store konditals-guide og finde ud af, hvordan du måler dit kondital, og hvad du kan bruge det til.

28. juli 2017

Hvad er et kondital?

Et kondital fortæller noget om, hvor meget ilt kroppen kan optage, transportere rundt og forbruge i forhold til ens vægt. Grunden til at iltoptaget er vigtig i forhold til ens kondition er, at jo mere ilt, kroppen er i stand til at optage, desto mere energi kan den producere. En større energiproduktion medfører, at man kan klare en højere arbejdsintensitet. Din vægt spiller dog også en rolle, for det kræver mere energi at flytte en tung krop end en let. 

Når du skal beregne dit kondital, skal du derfor kende din krops maksimale iltoptagelse og herefter dividere denne med din kropsvægt.


Sådan finder du nemt dit kondital

Der findes forskellige metoder til at finde sit kondital, men en af de mest brugte er den såkaldte Cooper-test

Kondital: Cooper-testen

I sin enkelhed går denne type test ud på, at man skal løbe så langt som muligt på 12 minutter. Efterfølgende måler man den tilbagelagte distance, og ud fra det kan man finde frem til sit estimerede kondital. 

Cooper-testen bliver især brugt af løbere, men der findes også andre metoder til beregning af kondital, hvor man ikke skal løbe. En sådan metode er Åstrands steptest.

Kondital: Åstrands steptest

Med Åstrands steptest kan man måle sit kondital hjemme på stuegulvet. Det eneste, man skal bruge, er en skammel eller en bænk på ca. 40 cm i højden og eventuelt et pulsur.

Sådan udføres Åstrands steptest:

  • Vej dig inden testen, så du kender din kropsvægt.
  • Sæt venstre fod på skamlen. Træd helt op på den med begge ben. Træd ned igen og skift ben.
  • Det er vigtigt, at du træder op på skamlen 30 gange pr. minut. Det rette tempo er nemlig afgørende for testens nøjagtighed, så øv dig gerne i tempoet, inden du tager testen.
  • Efter 5 minutters uafbrudt arbejde i det rette tempo aflæser du dit pulsur eller tæller pulsslag i 10 sekunder og ganger resultatet med 6.
  • Sæt efterfølgende din vægt og den målte puls ind i skalaen herunder.
Formel til udregning af kondital med Åstrands steptest
Formel til udregning af kondital med Åstrands steptest

Hvad er et godt kondital?

Helt kort kan man sige, at et højt kondital er lig med en god kondition. Når dit kondital er højt, kan du være fysisk aktiv i længere tid og med en højere intensitet. For mænd omkring de 30 betragtes et kondital på over 45 som godt. For kvinder i samme alder skal det være over 40. Eliteatleter har typisk et kondital over 70 og nogle af de højeste kondital, der er er målt er over 90.


Hvad kan man bruge konditallet til?

Når du kender dit kondital, kan du bruge det til at sætte dig nye mål. Som løber kan man fx træne for at opnå et højere kondital og på den måde blive i stand til at løbe længere i et højere tempo. Konditallet er også en dog indikator for din generelle sundhed. Risikoen for sukkersyge og hjerte-kar-sygdomme er klart mindre hos folk med et højt kondital.


Sådan kan du forbedre dit kondital

Som nævnt udregner du dit kondital ved at dividere din maksimale iltoptagelse med din kropsvægt.

For at opnå et højere kondital er der derfor to ting, du kan gøre: Du kan øge din maksimale iltoptagelse og/tabe dig. Den maksimale iltoptagelse forbedres bedst med hård intervaltræning, hvor du presser kredsløbet maksimalt i fx 1x10 minut med 1 minuts pause mellem hvert interval. 

Det er dog ikke alle, som har lige let ved at øge deres kondital. Konditallet er til en hvis grad genetisk bestemt og det falder automatisk med alderen. Generelt kan man også sige, at store personer har sværere ved at opnå et højt kondital sammenlignet med mindre personer.

Kondital tabel for mænd
Lavt Under middel Middel Godt Meget godt
20-29 år Under 39 39-43 44-51 52-56 57 eller mere
30-39 år Under 35 35-39 40-47 48-51 52 eller mere
40-49 år Under 31 31-35 36-43 44-47 48 eller mere
50-65 år Under 26 26-31 32-39 40-43 44 eller mere
Kondital tabel for kvinder
Lavt Under middel Middel Godt Meget godt
20-29 år Under 39 39-43 44-51 52-56 57 eller mere
30-39 år Under 35 35-39 40-47 48-51 52 eller mere
40-49 år Under 31 31-35 36-43 44-47 48 eller mere
50-65 år Under 26 26-31 32-39 40-43 44 eller mere

Aktiv Træning anbefaler: Effektivt træningssæt

VIL DU OGSÅ HAVE stærke ryg- og mavemuskler? Det kan du sagtens. En af de allerbedste måder er at bruge et mavehjul. Med kun få minutters træning om dagen styrker du din coremuskulatur, får en sundere holdning og undgår at falde sammen i ryggen med smerter i lænden til følge.

LIGE NU KAN du få et mavehjul i høj kvalitet sammen med Aktiv Træning. Mavehjulet er designet med dobbelthjul, så du har god stabilitet, og håndtagene er ergonomisk udført med fordybninger til fingrene. Mavehjulet er en del af vores store træningssæt med mavehjul, træningsmåtte, træningselastikker, stor øvelsesguide og 3 numre af Aktiv Træning for KUN 99,50 kr. (+ 49,50 kr. i porto – i alt 149 kr.) Læs mere om det fantastiske vilde tilbud her.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: