Konstant fokus og koncentration er helt afgørende for deltagerne, for det mindste fejltrin vil koste dyrt.
Konstant fokus og koncentration er helt afgørende for deltagerne, for det mindste fejltrin vil koste dyrt.

Terrænløb for viderekomne

Er du vild med klippeløb, så kan du med garanti få lysten styret i racet Red Bull Moreni Challenge i Bulgarien. Her venter 700 meters crazy løbe- og klatretur op over gigantiske istidsklippestykker.

7. september 2020 af Redaktionen

Selv bjerggeder vil formentlig føle sig ret godt udfordret i det mildt sagt klippefyldte offroadløb Red Bull Moreni Challenge, der hvert år afvikles i naturparken ved Vitosha- bjergmassivet i Bulgarien – lige på kanten af forstæderne til hovedstaden, Sofia. Stedets unikke bjergnatur er berømt for flere enorme ‘stenfloder’ af kæmpestore, rundslebne sten og klippestykker, der snor sig kilometerlange og i op til 150 meters bredde ned igennem landskabet fra bjergtoppen. 

Idéen til moræneracet blev fostret af Kiril Nikolov, mangedobbelt bulgarsk mester i både orienteringsløb og crossløb. Han trænede jævnligt på og omkring de unikke ‘floder’ af sten, der blev formet for mere end 5 mio. år siden, og han tænkte, at det ville være oplagt (!) at skabe et motionsløb op over de enorme klipper.

Tanken blev med hjælp fra sponsoren Red Bull til en tilbagevendende event, hvor 80 finalister efter flere udskillelsesheats kappes om at tilbagelægge den 700 meter lange – med 100 højdemeter – og helt unikke rute. Det første stykke stiger kun moderat, mens den midterste sekvens bliver alvorligt stejl – og stadig er de rundede klipper helt op til campingvognsstore. Den sidste del flader mere ud igen, men til gengæld er klipperne mindre og flere, hvilket totalt ændrer løbernes rytme. Nøglen til succes er en kombination af udholdenhed, eksplosivitet – til de mange spring – og fart samt ikke mindst evnen til at kunne vælge den optimale linje op igennem klippeblokkene, så man bevarer mest muligt flow. 

De allerhurtigste løbere kan klare distancen på små 10 minutter, mens flertallet af deltagerne snarere bruger den dobbelte tid.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: